ممنوع شدن واردات گوشی آیفون؛ ماجرا از چه قرار است؟
خبری که اخیرا خیلی از علاقهمندان به محصولات اپل – مخصوصا گوشی آیفون – را نگران کرده بود، احتمال ممنوع شدن واردات گوشیهای هوشمند ساخت شرکت اپل است. گوشیهای آیفون در کشور معمولا قیمت بالاتری نسبت به گوشیهای اندرویدی دارند و همین حساسیت بالایی را در بازار ایجاد کرده است. عوامل دیگری هم باعث این موضوع بودهاند و تغییر نرخ ارز محاسباتی از ۴۲۰۰ تومان به نرخ نیمایی، در کنار وقفهای که در ثبت سفارش برخی از گوشیهای هوشمند وجود داشته است، این التهابها را در بازار بیشتر میکند. همین موضوع سبب شده است که از مدتها پیش، اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به دنبال تذکر به دولت برای واردات آیفون باشند.
کالاهای وارداتی کشور؛ وجود آیفون در لیست ۱۰ تای برتر
وقتی که به لیست کالاهای وارداتی نگاه میکنیم، در کمال تعجب، گوشی آیفون جز ۱۰ کالای عمده وارداتی کشور قرار دارد و حدود ۳۲ درصد از ارز اختصاص یافته به گوشیهای هوشمند نیز مربوط به گوشی آیفون است.گمرک اعلام کرده است که ۴ میلیارد دلار کسری تجاری پیرامون تعادل واردات و صادرات در کشور وجود دارد و گوشی آیفون در کنار چند کالای اساسی کشور، عمده واردات را تشکیل میدهند. حال کشور برای اینکه بتواند بعد از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، سیاست بهتری را در زمینه اقتصاد کشور داشته باشد، تغییراتی را اعمال کرد تا بتواند مدیریت تقاضای ارز را برقرار کرده و موجب بازگشت ارز حاصل از صادرات و تاکید روی صادرات غیر نفتی شود.
از سال ۹۹ مسئله واردات کالاهای غیر ضروری مورد بحث اکثر رسانهها بوده است و دولت بعد از سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی ایران، بر آن شد که جلوی واردات کالاهای لوکس را بگیرد. لطفی نیا یکی از کارشناسان اقتصادی میگوید که بعد از خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریمها، بهتر بود که از کشورهایی که به اعمال تحریم ایران اقدام میکنند، وارداتی نداشته باشیم و منابع ارزی کشور برای کالاهای غیر ضروری هزینه نشود. گوشی آیفون هم یکی از کالاهای لوکس و غیر ضروری است که در این لیست میتواند وجود داشته باشد.
اولویت بندی نیازهای وارداتی در شرایط تحریم
کارشناسان میگویند که تفکیک نیازهای وارداتی و اولویت بندی آنها کار نسبتا سختی است. اما در شرایط کنونی کشور به آن نیاز داریم و ممنوعیت ورود گوشیهای اپل میتواند یکی از روشها باشد. در چنین شرایطی نیاز بازار گوشیهای هوشمند در کشور از برندهای دیگر تامین شده و نیاز کشور را از محصولات برند آمریکایی به صفر میرسانیم. جالب است بدانید که تعرفه ۵ درصدی تا سال ۹۹ روی گوشیهای هوشمند اعمال میشد و از سال ۱۴۰۰ هم این تعرفه برای گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار به بالای ۱۲ درصد افزایش پیدا کرد. با تغییر ارز محاسباتی گمرک از ۴۲۰۰ تومان و به ۲۳ هزار تومان هم سبب شد که قیمت گوشی در کشور به طرز سرسام آوری بالا رود. در نهایت فشار افزایش قیمت به مصرف کننده نهایی منتقل شده و اوضاع را بدتر میکند.
ممنوعیت واردات گوشی آیفون ریشه کمونیستی دارد؟
کارشناسان اقتصادی میگویند که دولت همواره باید سیاستهای تجاری خودش را دنبال کند تا رفاه قشر آسیب پذیر جامعه برقرار بود. این مسئله ارتباطی به مکاتب کمونیستی ندارد و قاعدتا در دوران تحریم مجبور هستیم که این کارها را انجام دهید. ساز و کارهای بازار آزاد اثر گذار نیستند و نمیتوان انتظار داشت که جریان آزاد سرمایه و کالا ما را به نتیجه برساند. کارشناسان میگویند که اگر شرایط کشور عادی بود، تجارت هم به راحتی برقرار میشود و هیچ ضرورتی به محدودیتهای سفت و سخت مانند این نبود. دولت در شرایط ایده آل قصد دارد که کمترین مداخلهها را روی بازار اعمال کند و همه امروز به بازار و سیستم قیمت گذاری محول کند.
بیشتر بخوانید: ورود آیفون به ایران تا پایان شهریور ۱۴۰۱ ممنوع میشود
برای خرید اقساطی محصولات کمپانی اپل مانند آیفون ۱۳ در مدلها و رنگ های مختلف، میتوانید به بازرگانی سیب مراجعه کرده و شرایط و مدارک لازم برای این منظور را مطالعه فرمایید. مشاورین این سایت هم در خدمت شما هستند تا خرید آسان و بهصرفه محصولات اپل را به بهترین شیوه ممکن تجربه کنید.