تراشه A15 بهبودهای بسیار زیادی نسبت به A14 دارد
اینطور که بررسیها نشان میدهند، اپل در نشان دادن عملکرد تراشه A15 Bionic خود، کم لطفی کرده است و حتی بیش از ادعاهایی که خود در مراسم رونمایی از آیفون ۱۳ مطرح کرده بود، میتواند قدرتمند باشد. سنجش بنچمارک اولیه از این تراشه جدید، نشان میدهند که این تراشه قدرت بسیار بیشتری نسبت به رقبای اندرویدی خود دارد و حتی پیشرفت چشمگیری هم نسبت به A14 داشته است. تجزیه و تحلیلهای عمقی روی آیفون ۱۳ انجام شده و با استناد به آن اطلاعات میتوانیم عملکرد A15 Bionic را بررسی کنیم.
در زمان عرضه آیفون ۱۳ اپل، این شرکت تراشه A15 Bionic را به روشی غیر معمول تبلیغ کرد. اپل صرفا به مقایسه این تراشه با رقبای خود پرداخت و چندان کاری به مقایسه آن با نسلهای قبل این تراشه نداشت. اپل اشاره کرده بود که A15 Bionic حدود ۵۰ درصد از تراشههای رقبای اندرویدی خود بهتر است و ۳۰ درصد هم عملکرد گرافیکی بهتری برای پردازندههای گرافیکی چهار هستهای و ۵۰ درصد عملکرد گرافیکی بهتر برای پردازندههای ۵ هستهای خود خواهد داشت. در این عین، اپل حرفی از میزان ارتقا نسبت به A14 نزد، اما آمار و ارقام نشان میدهد که بهبود نسبت به نسل گذشته این تراشه هم بسیار عالی است و کاملا نمره قبولی دریافت میکند.
تراشه A15؛ فراتر از انتظار
تجزیه و تحلیل عمیق روی تراشه A15 Bionic نشان میدهد که پیشرفتهای قابل توجهی در عملکرد، نسبت به طراحی SoC سال قبل وجود دارد و این نکته را وب سایت Anandtech برای اولینبار مطرح کرده است. این امر با استفاده از دو معماری جدید سی پی یو و برای هستههای CPU با کارایی سرعتی و کارای عملکردی بالا آغاز میشود. تنها در زمینه هستهها، مشاهده میکنیم که حداکثر فرکانس در هسته در تراشه A15 Bionic به ۳۲۴۰ مگاهرتز میرسد. این در حالی است که این میزان برای تراشه A14، حداکثر در حد ۲۹۹۸ مگا هرتز بوده است. این گزارش نشان میدهد که عملکرد تک هستهای این تراشه، حدود ۸ درصد نسبت به عملکرد دو هستهای این تراشه بهبود پیدا کرده است.
هنگامی هم که هر دو هسته عملکردی در این تراشه شروع به فعالیت میکنند، عملکرد بهطور متوسط حدود ۱۰ درصد بهبود پیدا میکند. هستههای بهرهوری هم بهبود در عملکرد را تجربه میکنند و در تراشه A15 Bionic، حدود ۱۰.۵ درصد بهبود را در فرکانس بیشینه ۲۰۱۶ مگاهرتز در برابر میزان ۱۸۲۳ مگاهرتز تراشه A14 را تجربه میکنند. تغییر در حافظه پنهان سیستم هم به این عملکرد کمک شایانی کرده است. چرا که اپل از ۱۶ مگابایت حافظه پنهان در تراشه A13 Bionic و A14 خود، هماکنون به ۳۲ مگابایت در تراشه A15 Bionic افزایش پیدا کرده است. آزمایشات جدید هم تاییدی برای این موضوع دارند که حافظه پنهان سیستم افزایش پیدا کرده است و بهجای استفاده از روش DRAM در جستجو، دسترسی به حافظه به مدت طولانیتری در همان سیلیکون نگه داشته میشود.
تغییرات حافظه نهان تراشه A15 اپل
اپل اشارهای به تغییرات حافظه نهان L2 در هسته عملکردی نداشته است. اما آزمایشها نشان میدهند که افزایش ۵۰ درصدی به ۱۲ مگابایت را داریم که دقیقا متناسب با همان اندازهای است که در تراشه M1 ثبت شده است. تاخیر دسترسی نیز از چرخه ۱۶ تایی به ۱۸ تایی افزایش پیدا کرده است. تراشه A15 Bionic همچنان قادر است که از طریق یک سیکل به خطوط حافظه پنهان دسترسی داشته باشد. این در حالی است که در حافظه پنهان L1 موجود در تراشه A14، این کار در سه سیکل انجام میشد و زمان طولانیتری نیاز داشتیم.
هستههای بهرهوری همچنان همان میزان ۶۴ کیلوبایت را در L1D و ۴ مگابایت حافظه پنهان L2 مشترک را دارا هستند و تغییری در این زمینه نمیبینیم. اما L2 TLB به ۲۰۴۸ ورودی افزایش پیدا کرده است تا بتوانند حداکثر ۳۲ مگابایت را پوشش دهد. دسترسی سریعتری هم برای DRAM برای هستههای بهرهوری فراهم شده است. در آزمایشهای صورت گرفته برای بخش عملکردی، تراشه A15 Bionic میتواند کارهای مختلف پردازشی را در سطوح اصلی، با حالت بهبود یافته نسبت به تراشه A14 انجام دهد. این در حالی است که مصرف انرژی برای انجام همین کارهای مشابه در هستهها کمتر شده است و کمک میکند که باتری آیفونهای جدید هم ماندگاری بیشتری داشته باشند.
طبق برآوردهای جدید، هستههای عملکردی تراشه A15 Bionic میتواند بهره وری انرژی را تا ۱۷ درصد در اوج عملکرد خود در مقایسه با A14 بهبود دهند. هستههای بهره وری نیز به نوبه خود شاهد بهبود عملکرد هستند و با افزایش ۲۸ درصدی در زمینه سرعت روبرو هستند. این روند در کنار حفظ کارایی همیشگی بوده است. اپل در طی رویداد رونمایی از آیفون ۱۳، ادعا کرده بود که تراشه A15 Bionic حدود ۵۰ درصد از رقبای اندرویدی خود سریعتر خواهد بود. جالب است بدانید که این ادعای اپل درست نبوده و تراشه جدید اپل ۶۲ درصد سریعتر از رقبا عمل میکند. هستههای بزرگتر اپل انرژی بیشتری نیاز دارند، اما هنوز هم بسیار کم مصرف هستند.
دستاوردهای مهم A15 نسبت به نسل قبل و رقبای اندرویدی
سنجش بنچمارک تراشه A15 Bionic که پیش از انتشار گوشیهای آیفون ۱۳ منتشر شده بود، نشان میدهند که افزایش ۲۱ درصدی عملکرد پردازنده مرکزی را در مقایسه با A14 شاهد هستیم. در بخش GPU هم مشاهده میکنیم که پردازنده گرافیکی چهار هستهای در تراشه A15 Bionic، حدود ۱۴ درصد نسبت به A14 بهبود یافته است و نسخه پنج هستهای هم ۳۰ درصد پیشرفت را در این زمینه تجربه میکند. در اوج میزان عملکرد، پردازنده گرافیکی پنج هستهای، اساسا دو برابر عملکرد بهتری نسبت به نزدیکترین رقیب خود دارد.
آزمون مهم دیگری که در مورد این تراشه صورت گرفته است، GFXBench Aztec High نام دارد و میبینیم که ۴۶ درصد عملکرد بهتر گرافیکی در حالت پنج هستهای و ۱۹ درصد عملکرد بهتر در چهار هستهای برای آن ثبت میشود. سنجش بنچمارک دیگری در سال گذشته نشان میداد که A14 هم نسبت به A13 دارای بهبود گرافیکی ۵۵ درصدی بوده است و با استناد به چنین موردی، میبینیم که A15 کار بسیار بزرگی با پیشی گرفتن از تراشه A14 صورت داده است. علیرغم چنین پیشرفتهایی، گزارشهایی هم منتشر شده است که نشان از محدودیتهای حرارتی این تراشه دارد. چرا که فشار گاز A15 در مدلهای Pro، بیشتر از آیفون ۱۳ استاندارد بوده است. Anandtech گزارش داده است که این موضوع میتواند به دلیل طراحی جدید PCB باشد که SoC را در آن قرار داده است. PCB به جای قرار گرفتن در بدنه خارجی، در وسط قرار گرفته و سبب میشود که انتقال حرارت در دستگاه چندین برابر شود.
در یک جمعبندی میتوان گفت که A15 قدرتمندترین تراشه گوشیهای هوشمند در جهان است که بازهم میتواند روند سالهای اخیر که به آن عادت کردهایم را تکرار کند. این تراشه دستاوردهای قابل ملاحضهای نسبت به نسل گذشته دارد که سبب میشود این SoC بهطور قابل توجهی عملکرد بهتری نسبت به A14 داشته باشد.