اپل وارد بازار عینکهای واقعیت مجازی خواهد شد؟
واقعیتهای جدیدی در حال اضافه شدن به فناوری واقعیت افزوده هستند که تقاضا برای به ثمر نشستن آن را روز به روز افزایش میدهد. این فناوری نهتنها ما را از دنیای دور و برمان دور نمیکند، که برخی جزئیات و واقعیات را به آن میافزاید. این فناوری به جای تولید واقعیاتی دیگر، اطلاعات، سرگرمی و تجربیات جدیدی را در چارچوب زندگی روزمره ما ارائه میدهد.
وضعیت بازار واقعیت مجازی، 5 سال پس از عرضه Google Glass
با گذشت بیش از پنج سال از عرضه Google Glass، واقعیت افزوده به سرعت در حال ظهوری دوباره است. اگرچه عینکهای Snap Spectacles اطلاعات دمدستی و سرگرمکنندهای را با قیمتی مقرون بهصرفه به کاربران خود ارائه میدهند اما کمپانیهایی همانند North و Vizux در صدد هستند تا اطلاعات جدی دیگری را نیز به عینکهای خود اضافه کنند.
کمپانیهای مجیک لیپ و مایکروسافت، هر دو در حال افزودن جذابیتهای جدیدی به این فناوری هستند، تجربیاتی که وعده آیندهای بینظیر میدهند؛ آیندهای بسیار گرانقیمت!
شنیدهها از ورود اپل به بازار واقعیت مجازی
از سوی دیگر اما شایعههایی در مورد اپل به گوش میرسد. طبق شنیدهها، کمپانیهای فیسبوک و ریبن به سفارش اپل در حال کار بر روی عینکی هستند که از فناوری 5G در سیستم داخلی خود بهره خواهند برد. اما این ادعاها صرفا در حد شنیده بوده و تاییدیه هیچ کدام از شرکتها را دریافت نکردهاند.
مشکلات اصلی عینکهای واقعیت مجازی
فناوری AR اما همچنان با مشکلاتی که VR با آنها دستوپنجه نرم میکرد، مواجه است. نیاز به قرار دادن هدستی روی صورت، هدستی بزرگ که در اکثر مواقع اصلا راحت و خوشایند نیست. سوالاتی که در این میان به ذهن خطور میکند، این است که کمپانیهایی که به این عرصه ورود کردهاند، چگونه میخواهند این مشکل بزرگ را حل کنند؟ اطلاعات ایجاد شده توسط این عینکها، چگونه روی چشم انسان منعکس میشوند، آن هم در حالی که مردم به سختی گوشیها را از دست خود جدا میکنند. برخی از بازیگران اصلی در حوزه ساخت عینکهای AR در این زمینه نظریاتی دادهاند که در ادامه با برخی از آنها آشنا میشویم.
استفاده از عینکهای بزرگ
North یک شرکت فعال در حوزه فناوری نیست، یک شرکت عینکسازی است. به گفته استفان لیک، مدیرعامل این شرکت، کلید پذیرش AR، یک جفت عینک بزرگ است. فناوری استفاده شده توسط North بر روی عینکهای هوشمندی که فرامین دستیار صوتی Alexa را منعکس میکنند نیز بر روی همین تئوری استوار است.
لیک با تاکید بر پوشیدنی بودن عینک این کمپانی، اضافه کرد: «ما واقعاً بر روی رسیدن به یک جفت بزرگ عینک که همه بتوانند از آن به صورت روزمره استفده کنند و آن را همانند لباس بپوشند، متمرکز شدهایم.» وی ادامه داد: «این عینک باید عالی به نظر برسد، حس خوبی به کاربر بدهد و بر اساس سبک پوشش کاربر قابل تغییر باشد. اینها همه مواردی هستند که در مورد عینکهای طبی معمولی نیز دارای اهمیت هستند.»
لیک در ادامه تصریح کرد: «نکته مهم اما این است که ما بتوانیم این عینک را از اتاق پذیراییمان بیرون بیاوریم، البته نه به شکل هدفونهای فعلی.»
معمای دوربین در عینکهای واقعیت مجازی
Google Glass با دارا بودن دوربینی بر روی خود، تجربهای هیجانانگیز همراه با بیم و هراس را برای کاربران خود به وجود آورد. اما فعالان حوزه واقعیت مجازی باید با احتیاط در این حوزه قدم بردارند. North از انجام این کار به طور کامل اجتناب کرده و قصد دارد ویژگیهای AR را با زندگی واقعی حول محور کاربران تلفیق کند.
از طرف دیگر اما کمپانی Vuzix از دوربینی بر روی عینکهای واقعیت مجازی خود استفاده کرده که از ویژگیهای AR پیشتیبانی میکند. این شرکت معتقد است صنعت واقعیت مجازی درسهای زیادی از تجربیات گوگل کسب کرده و در سال 2019 افرد بیشتری به کلاهکهای واقعیت مجازی روی آوردند. پائول تراورس، مدیرعامل این شرکت میگوید: «دوربین، جزئی جدایی ناپذیر از محصولات ماست. تفاوت ما با گوگل این است که ما بر خلاف این شرکت، دوربین را در قسمت جلویی کلاهک مجازی قرار ندادهایم. به نظر ما، افرادی که از عینک گوگل استفاده میکنند، همانند افراد فضول به نظر میرسند.»
ورود اپل به حوزه واقعیت مجازی
با ورود اپل به حوزه عینکهای واقعیت مجازی، مورد قبول گرفتن این فناوری توسط عموم مردم، سرعتی قابل توجه به خود خواهد گرفت. عینکهای واقعیت مجازی اپل در مرحله توسعه قرار دارند، این موضوع از دهها حق اختراعی که این شرکت به ثبت رسانده، قابل پیشبینی است.
بررسی ابزارهای توسعهدهنده ARKit و برنامههای اولیه حکایت از آن دارند که آیفون قصد دارد برای ایجاد تجربهای بهتر در عینکهای مجازی خود از دوربینهای استفاده شده در گوشیهای آیفون بهره ببرد.
دو سال پیش، مارک گورمن، خبرنگار بلومبرگ اعلام کرد که اپل برای افزایش محبوبیت آیفون به دنبال توسعه فناوری AR است. او مدعی بود اپل تا پایان سال 2019 یا دیرتر از این فناوری رونمایی خواهد کرد. اکنون، سال 2019 را پشت سر گذاشته و به «دیرتر» رسیدهایم؛ آیا علاقهمندان به این برند از ارائه این محصول حمایت میکنند؟
پائول تراورس در این زمینه میگوید: «البته که حمایت میکنند. ما هم از این موضوع اسقبال خواهیم کرد. iOs حدود 15 درصد از بازار جهانی را در اختیار دارد. بنابراین، اگر اپل اقدام به عرضه عینک مجازی کند، 85 درصد دیگر نیز به پیروی از نوآوریهای آن خواهند پرداخت.»
استفان لیک، مدیرعامل North اما میگوید: «شایعات پیرامون ورود اپل به این حوزه، تمرکز این شرکت برای رسیدن به اهداف خود را بر هم نخواهد زد اما از هر شرکتی که بتواند این فناوری را توسعه دهد، استقبال میکنیم. من به تسلا و بازارسازی که این شرکت در اوایل پیدایش خودروهای الکتریک انجام داد، توجه دارم. آنها برندی عالی ایجاد کردند و دیگر شرکتها را ترغیب کردند تا وارد این حوزه شوند. در حوزه فعالیت ما، پیشرویهای موازی بسیاری وجود دارد.»