آیفون های تاشو واقعیت یا شوخی؟
پتنت جدیدی توسط اپل به ثبت رسیده است که گویا کانسپت جدید و متنوعی را برای طراحی باتری این کمپانی تعریف میکند. این پتنت با عنوان ارائه ساختار باتری انعطاف پذیر به ثبت رسیده است و به محصولات آیندهی اپل این امکان را فراهم خواهد ساخت که نسخههای تاشو یا خم شونده را از برای محبوبترین تولیدات خودش ارائه کند.
با توجه به توضیحاتی که برای این پتنت ارائه شده است، باتریهای قابل انعطاف در دستگاههای الکترونیکی پرتابل مورد استفاده قرار خواهند گرفت، که بهصورت بالقوه محصولاتی همچون آیفون و آیپد و لپتاپهایی مانند مک بوک ایر و مک بوک پرو دارد. از میان این موارد، ایدهی آیفون تاشو برای طرفداران اپل یقینا بسیار هیجان انگیز خواهد بود.
مثل همیشه، وقتی که صحبت از یک پتنت جدید میشود، باید خاطرنشان کنیم که فناوری توصیف شده هنوز راه زیادی برای استفاده در محصولات مصرف کنونی در بازار دارد. شرکتهای فنی بهطور معمول گاهی پتنتهایی را ثبت میرسانند که فقط مخصوصا موارد خاصی است و بیشتر برای گیج کردن رقبای خودشان در بازار کاربرد دارد. این استراتژیها در سالهای اخیر توسط کمپانیهای بزرگ نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
اما اینبار گویا اینطور نیست و با توجه به علاقه روزافزون کاربران به دستگاههای انعطاف پذیر، که مشهورترین آن گلکسی فولد سامسونگ است، این امید وجود دارد که اپل با نشان دادن علاقهاش به باتریهای انعطاف پذیر، در آینده بتواند با برنامهریزی بیشتری وارد این عرصه هیجان انگیز شود.
میدانیم که اپل بهعنوان برندی پیشرو در صنعت گوشیهای هوشمند شناخته میشود که با معرفی آیفون، انقلابی را در صنعت گوشیهای هوشمند ایجاد کرده است. گوشیهای تاشو یقینا مرحله بعدی تحول در این صنعت هستند که آیفون نیز بهناچار باید به این عرصه وارد شود. حال ثبت این پتنت میتواند نشان از عزم راسخ کمپانی برای برنامهریزیهای بیشتر باشد و نمیتوان آن را به همین سادگیها کنار گذاشت. اپل تاکنون هیچ گوشی تاشویی را به بازار معرفی نکرده است و دیدن یک آیفون انعطاف پذیر شاید سالها با ما فاصله داشته باشد. گوشیهای تاشو هنوز هم وارد جریان اصلی نشده است و با قیمتهای نجومی که از محصولاتی نظیر گلکسی فولد و گلکسی Z فلیپ مشاهده میکنیم، احتمالا هنوز راه زیادی با تبدیل شدن آنها به محصولات عرف بازار داریم.
علارغم تمام این حقایق، میتوان امیدوار بود که اپل با وارد شدن به این عرصه، رقابت را کمی سرعت بخشیده و تکنولوژی بتواند در آیندهای نزدیک از دستگاههای تاشو با قدرت بیشتری پشتیبانی کند. میبینیم که تلاشهای اولیه سامسونگ با مشکلات زیادی روبرو شده است و هنوز شاهد یک گوشی یا تبلت تاشوی مناسب نیستیم. این مشکلات هم بهعنوان مانعی در برابر شرکتها قرار گرفتهاند و هواوی هم بهعنوان رقیب سامسونگ، همواره ارائهی محصول خودش را با تاخیر روبرو میکند.
شاید حقیقت این باشد که سامسونگ و هواوی کمی در این زمینه عجله کردهاند و تکنولوژی به آن حد از پیشرفت در این راستا نرسیده است. شاید اپل در شرایط بهتری قرار دارد و عجله نکردن آنها، دلیل مشخص و مبرهن داشته است. اپل گویا در مسیری قرار گرفته است که صفحه نمایشگر یکپارچهاش بهدلیل قابلیتهای تاشو دچار تداخل نشده و بتواند از شیوههای جدیدی استفاده کند. برای این منظور گویا محققین در حال توسعهی شیشههای فوقالعاده باریک هستند و استفاده از آنها برای گوشیهای تاشوی آیفون بسیار مناسب خواهد بود.
سامسونگ هم نقش بزرگی در توسعهی این شیشه دارد و این شرکت به همراه اپل میتواند تحول بزرگی در آیندهای نزدیک ایجاد کند. این تحول در نهایت نقطهی پیشرانی برای سرعت گرفتن عرضه گوشیهای تاشو به بازار خواهد بود و کاربران در نهایت میتوانند رویای تجربهی یک آیفون تاشو را به واقعیت تبدیل کنند. به احتمال زیاد در آینده اطلاعات بیشتری را در این راستا کسب خواهیم کرد.
آپدیت:
گزارشها حاکی از آن است که آزمایشهای لولای تاشو برای دو آیفون مختلف، به تازگی در کارخانهی فاکسکان در شنزن چین، تکمیل شده است.
اولین آیفون تاشو که تحت آزمایش قرار گرفته است، یک مدل دو صفحهای است که احتمالاً همان مدل اولیهای باشد که ژوئن ۲۰۲۰ اطلاعاتی دربارهی آن توسط جان پروسر به بیرون درز کرده بود. در آن زمان، پروسر توضیح داده بود که در این مدل، دو صفحهی مجزا توسط یک لولای مخفی به یکدیگر وصل میشوند. به طوری که به گفتهی پروسر، صفحهی نمایشگر حالتی یکپارچه به خود میگیرد.
دومین مدل اولیه از آیفون که مورد آزمایش قرار گرفته، یک مدل تاشوی صدفی (clamshell) است. این یعنی شبیه به سامسونگ گلکسی Z Flip یا لنوو Moto RAZR خواهد بود. روزنامهی UDN گزارش داده است که در این مدل تاشوی صدفی، از نمایشگر OLED سامسونگ استفاده میشود. قبلاً گزارش شده بود که اپل تعداد زیادی از نمایشگرهای تاشوی سامسونگ را در ابتدای سال ۲۰۲۰ برای تولید نمونههای اولیه از آیفونهای تاشو خود سفارش داده است.
هنوز مشخص نیست سیستم لولا در دو مدلی که مورد آزمایش قرار گرفتهاند، با یکدیگر متفاوت باشد. گفته میشود که این واحدهای آزمایشی، شامل پوستههایی تاشو با اجزای داخلی محدود است و از صددرصد ظرفیت گوشی استفاده نمیشود. این بدین دلیل است که اپل در حال حاضر هدف اصلی خود را بر طراحی سیستم لولا و دوام آن قرار داده است. شکنندگی صفحهی نمایش و اشکالات سیستم لولا، بزرگترین معایب مدلهای تاشوی شرکتهای سامسونگ و موتورلا بوده و عجیب نیست که اپل پیش از هر چیز تمرکز خود را بر روی رفع این مشکل تکنولوژیک قرار داده است. بر اساس اطلاعات موجود، گفته شده حالا که آزمایشها به پایان رسیده است، اپل در مورد آیندهی این دو مدل تصمیمگیری خواهد کرد. از بین این دو مدل اولیه، کار بر روی تنها یکی ادامه خواهد یافت.
اخباری که اخیراً منتشر شده است، منابع اطلاعاتی جان پروسر را تایید ميکنند. پروسر گفته بود که اپل دو مدل اولیه در دست دارد، یکی از آنها دارای دو صفحهی مجزا و مدل دیگر، دارای یک صفحهی OLED تاشو است. به نظر میرسد که این دو مدل آزمایشهای دوام لولا را گذراندهاند و حالا در حال ارزیابی توسط اپل هستند.
گزارشی در نوامبر ۲۰۲۰ اظهار میداشت که اپل مدلهای اولیهی گوشیهای تاشوی خود را برای آزمایش دستگیرههای تاشو، به فاکسکان چین فرستاده است تا با بیش ۱۰۰ هزار بار باز و بسته شدن، مورد سنجش قرار بگیرند. به نظر میرسد آزمایشهایی که اخیراً تکمیل شده است، چیزی شبیه به همین باشد. با توجه به تشابه شایعاتی که پیرامون گوشیهای تاشوی اپل، از منابع مختلف وجود دارد، میتوان گفت که این اخبار موثق هستند.
بر اساس پیشبینی UDN، آیفون تاشو حداقل تا پایان ۲۰۲۲ یا ۲۰۲۳ بیرون نخواهد آمد. اپل در سال ۲۰۱۶، تعداد زیادی پتنت مربوط به آیفونهای تاشو را ثبت کرده بود و به نظر میرسد که این شرکت همچنان در حال کار بر روی اولین مدل از آیفون تاشوی خود است.
سامسونگ در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ از دو گوشی هوشمند تاشوی خود رونمایی کرد که گلکسی فولد و گلکسی فلیپ زد نام داشتند. هر دوی این گوشیها از یک طرح تاشو برخوردار بودند که از شکلی به شکل دیگر تبدیل میشدند و موج جدیدی از عرضه گوشیهای هوشمند تاشو را شروع کردند.
گلکسی فولد از یک گوشی هوشمند ۴.۶ اینچی به یک تبلت ۷.۳ اینچی تبدیل میشود و در گلکسی فیلیپ زد نیز یک گوشی هوشمند ۶.۷ اینچی است که برای داشتن قابلیت حمل بیشتر، از وسط تا میشود. شرکتهای دیگری مانند موتورولا و هوآوی نیز گوشیهای هوشمند تاشو با طراحی مشابه را ارائه کردهاند.
این فناوری هنوز نوپا است و مشکلات زیادی را بههمراه دارد، اما گوشیهای هوشمند تاشو در حال حاضر تبدیل به روندی شدهاند که برند بزرگی مانند اپل نیز میتواند به آن ورود پیدا کند.
شایعات آیفون تاشو
وقتی که شایعات در سال ۲۰۱۸، از عرضه صفحه نمایشهای تاشو توسط ال جی بهصورت گسترده برای گوشیهای هوشمند این شرکت به گوش میرسید، میتوانستیم متوجه شویم که این صفحهها برای گوشیهای اپل و گوگل کاربردی بوده و میتوانند شایعهی آیفون تاشو که از سال ۲۰۱۶ مطرح شده است را حقیقت ببخشند.
این شایعه در سال ۲۰۱۷ نیز همچنان وجود داشت و همین موضوع نشان میداد که اپل با ال جی همکاری کرده و میتوانست یک آیفون با صفحه نمایش تاشو را روانه بازار کند. ال جی از تعدادی نمونه اولیه صفحه نمایش تاشو استفاده کرد که پنلهای OLED انعطاف پذیر را امکان پذیر میکرد و از جمله، میتوانستیم به مواردی اشاره کنیم که مانند کتاب تا شده و یا مانند روزنامه مچاله میشد.
اخیرا، سامسونگ نیز ادعا کرده است که نمایشگرهای تاشو را به اپل عرضه خواهد کرد و شرکت تامین کننده اپل که Corning نام دارد، در حال کار روی یک سیستم شیشهای تاشو است. کورنینگ یکی از تامین کنندگان کنونی اپل است و شیشههای تاشو کورنینگ برای آیندهی آیفون میتوانند امیدوار کننده باشند.
گفته میشود که سامسونگ از سپتامبر سال ۲۰۲۰ نمونه نمایشگرهای تاشوی خود را برای یک آیفون تاشو در اختیار اپل قرار خواهد داد. سامسونگ نمونههایی را به مدت یکسال در اختیار اپل قرار داده است و این نشان میدهد که اپل در حال کار روی یک آیفون تاشو است. شایعات اخیر حاکی از آن است که LG Display نیز میتواند در روند توسعه صفحه نمایش آیفون تاشو نقش مهمی داشته باشد.
مینگ چی کو تحلیلگر اپل که اغلب پیش بینیهای قابل قبولی نسبت به برنامههای اپل داشته است، اذعان کرده است که توسعهی آیفون تاشو اپل هنوز نشده است، اما اپل میتواند تا سال ۲۰۲۳ یک آیفون ۷ یا ۸ اینچی تاشو با صفحه نمایش OLED انعطاف پذیر را روانه بازار کند که مسائل مربوط به فناوری و تولید انبوه آن نیز کامل حل شده باشد.
طبق گفتهی بلومبرگ، اپل کارهای اولیه را روی یک آیفون صفحه نمایش تاشو آغاز کرده است، اما این شرکت هنوز به متعهد به عرضه دستگاههای تاشو نشده است.
توسعهی این دستگاه هنوز فراتر از یک نمایشگر نیست و اپل نمونههای اولیه آیفون تاشو را در آزمایشگاههای خود وارد نکرده است. مانند گوشیهای هوشمند تاشوی دیگری که توسط برندهای دیگر توسعه داده شده است، یک آیفون تاشو این امکان را برای اپل فراهم خواهد کرد که نمایشگر بزرگتری را که قابلیت جا شدن در جیب داشته باشد، ارائه کند.
اپل چندین اندازه برای صفحه نمایش تاشو را مورد بررسی قرار میدهد که میتوانیم به اندازه ۶.۷ اینچی در آیفون ۱۲ پرو مکس و سایزهای دیگر در محدوده ۸ اینچی اشاره کنیم. گفته میشود که طراحیهای اپل، عمدتا بهصورت لولای نامرئی همراه با دیگر ابزارهای الکترونیکی خواهد بود که در پشت نمایشگر قرار دارد و مربوط به دو صفحه همراه با یک لولای قابل نمایش نخواهد بود.
جان پراسر معروف نیز ادعا کرده است که اپل در حال کار روی نمونه اولیه آیفون تاشویی است که دارای دو صفحه نمایش جداگانه خواهد بود و بهجای طراحی یک صفحهای مانند گلکسی فولد سامسونگ، این صفحه نمایشهای جداگانه توسط لولا به هم متصل خواهند بود. البته این مورد با توصیف بلومبرگ از صفحه نمایش اپل مطابقت ندارد و احتمالا درست نخواهد بود.
پراسر ادعا میکند که آیفون تاشو از لبههای گرد و استیل ضد زنگ مانند آیفون ۱۱ برخوردار خواهد بود و هیچ بریدگی روی آن نظاره نخواهیم کرد. اپل یک بخش کوچک به بالای گوشی نیز اضافه کرده است که Face ID را در خود نگه میدارد. اگرچه نمونه اولیه شامل دو صفحه جداگانه است، اما نمایشگرها با نسبت مداوم و یکپارچه دارند. به نظر میرسد که اپل در حال آزمایش چندین نمونه اولیه است و مشخص نیست که آیا این نمونه اولیه به نسخهی نهایی تبدیل خواهد شد ی خیر.
شرکت تحقیقاتی Omedia نیز معتقد است که اپل در سال ۲۰۲۳ یک آیفون تاشو با صفحه نمایش OLED در محدوده ۷.۳ تا ۷.۶ اینچی همراه با پشتیبانی از اپل پنسل روانه بازار خواهد کرد.
نمونههای اولیه آیفون تاشو
در دسامبر سال ۲۰۲۰، شایعهای از زنجیره تامین آسیایی این کمپانی منتشر شد که حاکی از آن بود، دو نمونه اولیه آیفون تاشو از تستهای داخلی برای دوام عبور کردهاند، اما این موضوع با شایعات اخیر سازگاری ندارد و امکان ندارد که پیشرفت دستگاه به چنین مرحلهای رسیده باشد.
گفته میشود که اپل در حال آزمایش دو طرح مختلف از آیفون تاشو در کارخانهی Foxconn در شنژن چین بوده است. گفته میشود که یکی از این مدلها دارای دو صفحه نمایش است و این صفحه نمایشها مجزا خواهند بود و توسط یک لولا به هم متصل میشوند. این در حالی است که نسخهی دیگر نیز مربوط به یک آیفون تاشو است که دارای طرح تاشویی مانند گلکسی زد فلیپ خواهد بود.
دستگاههای آزمایشی بهعنوان پوستههایی با آیفونهای کنونی اپل محسوب میشوند که کاملا محدود بوده و کاربردی توصیف شدهاند. البته هنوز مشخص نیست که آیا این محصول نهایی خواهد بود یا خیر.
پتنت ثبت شده آیفون تاشو
اپ لپتنتهای زیادی را همواره ثبت کرده است که هرگز به محصول نهایی بدل نشدهاند. بنابراین، ثبت پتنت بهمعنای یک روش قابل اعتماد برای پیش بینی آیندهی این کمپانی نیست و نمیتوانیم بگوییم که حتما یک محصول در این کمپانی در دست توسعه قرار دارد. اپل چندین مورد پتنت در مورد آیفون تاشو نیز داشته است. اولین پتنت در مورد آیفون تاشویی است که سال ۲۰۱۶ شایعهی آن مطرح شد و گوشی هوشمندی را توصیف میکرد که با استفاده از یک صفحه نمایش انعطاف پذیر OLED و یک ساختار فلزی لولایی که بهصورت افقی دوبرابر میشود، مشخص میشد.
پتنتهای دیگری هم بودهاند که همین شایعات را قوت میبخشند. شما نیز میتوانید نظرات خود را در این رابطه با ما درمیان بگذارید. چه انتظاراتی از آیفون تاشو اپل دارید؟