لوگو اپل تبدیل به چراغ اعلانات میشود؟
اپل به تازگی اقدام به ثبت اختراعی کرده تا با استفاده از آن بتواند از لوگو اپل پشت محصولات خود به عنوان چراغ اعلانات (Notification) استفاده کند. اپلیکیشنی که اپل برای این کار در نظر گرفته، این امکان را به کاربران خواهد داد تا بنا به سلیقه شخصی خود، انواع اعلانات از جمله اعلان تماس و پیامک، ِهشدارها و یادآورها و … را شخصیسازی کنند. این شخصیسازی میتواند در انتخاب نوع رنگ اعلان و یا حتی نوع چشمک زدن آن انجام شود.
چراغ اعلانات؛ تکراری اما کاربردی
البته، این را هم باید بدانید که این ایده چندان جدید هم نیست، زیرا سال گذشته شاهد ویژگی مشابهی در تلفن همراه Razer Phone 2 بودهایم. همچنین شرکت موتورولا در گوشی Motorola One Zoom خود از لوگوی عقب گوشی که در مدلهای قبل برای حسگر اثر انگشت مورد استفاده قرار میگرفت، به عنوان چراغ اعلانات استفاده کرد. بنابراین، اگرچه این اقدام اپل را نمیتوان اقزودن یک ویژگی خیلی بزرگ تلقی کرد اما برای از دست ندادن تمامی اتفاقاتی که در زمان روی زمین ماندن گوشی اتفاق میافند، بسیار کاربردی است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان حوزه تکنولوژی، این اقدام اپل، اقدامی مثبت است. البته، اپل در تولیدات گذشته خود نیز از این ایده استفاده کرده بود. به عنوان مثال، اگر مکبوکهای قدیمی را دیده باشید، در زمان روشن شدن، لوگو اپل پشت نمایشگر آنها روشن میشد که البته این ایده در سال 2015 و با تغییراتی که اپل در طراحی مکبوکها ایجاد کرد به فراموشی سپرده شد. بنابراین، به نظر میرسد بازگرداندن این ویژگی، با اضافه کردن کمی زرقوبرق به آن، جهشی بزرگ برای اپل نخواهد بود.
در توضیحات این ویژگی آمده است که اپل ویژگیهای متنوعی را برای اعلان تماسهای دریافتی در نظر گرفته است و به نظر میرسد برای گنجاندن این ویژگی جذاب در مدل جدید آیفونهای خود بسیار مصمم است. با این حال، به نظر میرسد اپل این ویژگی را صرفا برای آیفونهای خود در نظر نگرفته و قصد دارد از آن در لپتاپ، تبلت و آیمکهای خود بهره بگیرد.
از همه این توضیحات که بگذریم، در نهایت باید بگوییم که پس از این همه توضیح و تفصیل، تجربه نشان داده به ثبت اختراعات اپل و استفاده از آنها در محصولات جدید خود، میبایست با دیده تردید نگریست. تجربههای پیشین ثابت کرده که اگر اپل اقدام به ثبت اختراع یا معرفی یک فناوری جدید کند، به این معنا نیست که در آیندهای نزدیک آنها را در محصولات جدید این شرکت خواهیم دید.
تاریخچه لوگو اپل
اولین لوگو اپل در سال 1976 توسط رونالد وین طراحی شد؛ شخصی که بعضاً از او به عنوان سومین موسس اپل نیز یاد میشود. این لوگو اسحاق نیوتون را در حالی زیر درخت سیب نشان میدهد که سیبی درشت از بالای سر او آویزان است. دور قاب این تصویر، جملهای تحت عنوان «نیوتن… ذهنی که همیشه به تنهایی در حال سفر به دریاهای عجیب فکری است.» قید شده بود.
لوگو رنگینکمانی اپل
چندان تعجبانگیز نیست که عمر این لوگو به یک سال نیز نکشید و استیو جابز به طراحی گرافیکی به نام راب جانُف دستور داد تا در آرم شرکت بازنگری کند؛ یعنی طرحی مدرنتر. این تصمیم جابز موجب شد تا طراحی نهایی جانُف به یکی از بهترین و قابل تشخیصترین نمادهای شرکتی در تاریخ تبدیل شود.
به گفته جانُف، بخش گاز زده شده لوگوی اپل به خاطر این این بود که مردم بدانند این نماد مربوط به یک سیب است، نه گوجه فرنگی. همچنین استفاده از این گاززدگی بازی با کلمه انگلیسی Bite به معنای گاز بود که وزن و تلفظ آن به واژه Byte در دنیای تکنولوژی نزدیک است. البته، این نکته را هم باید در نظر داشته باشیم که تغییر یک لوگو در دهه 70 میلادی بسیار آسانتر از امروز بود و شرکتهای بزرگ این روزها برای تغییر در لوگوی خود، میلیونها دلار هزینه میکنند.
شنیدهها در مورد نوارهای رنگینکمانی این آرم حاکی از آن است که استیو جابز اصرار بر استفاده از یک آرم رنگارنگ به عنوان ابزاری برای «انسانیسازی» شرکت داشته است. البته، جانُف در مورد این رنگیسازی میگوید: «هیچ منطق خاصی برای مشخص کردن ترتیب رنگها نداشتیم، فقط میدانستیم رنگ سبز به عنوان رنگ برگ درخت، باید بالاتر از بقیه باشد.»
در آن زمان اما گمانهزنیهای بسیاری در مورد این لوگو انجام میشد. به عنوان مثال، ژان لوئیز گاسه، مدیر اجرایی سابق اپل و بنیانگذار BeOSدر مورد این لوگو میگوید: «یکی از رمز و رازهای عمیق برای من، لوگوی شرکت است. از نظر من، این لوگو نماد شهوت و دانش است، نمادی که آن را گاز زدهاند، نمادی که رنگهای رنگینکمان را در ترتیبی اشتباه نشان میدهد. نمیتوان لوگویی مناسبتر از این را برای شرکت متصور شد؛ شهوت، دانش، امید و هرجومرج.
لوگوی چند رنگ اپل به مدت 22 سال و تا یک سال پس از بازگشت دوباره جابز به اپل در سال 1997، مورد استفاده قرار گرفت. این لوگو در نهایت جای خود را به لوگویی تکرنگ، مدرن و مونوکروم داد که در سالهای گذشته آن را در سایزهای مختلف روی تولیدات اپل دیدهایم. با این حال، شکل کلی لوگو از 33 سال پیش بدون تغییر باقی مانده است.
سر و کار داشتن امروز ما با یکی از شناختهشدهترین آرمهای تجاری دنیا صرفا به این دلیل نیست که جابز همواره به دنبال ایجاد تغییر و تحول بوده است. جابز پس از بازگشت مجدد خود به اپل که در آن دوره اوضاع چندان خوبی نداشت و به شدت زیانده بود، متوجه شد که آرم شرکت میتواند اوضاع را به نفع او تغییر دهد. او با خود فکر کرد که اگر آرم اپل به صورت جهانی قابل تشخیص باشد، میتواند روی تمامی تولیدات این شرکت مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین، تحقیقات برای یافتن آرمی که بزرگ و چشمگیرتر باشد، آغاز شد.
از سوی دیگر، استفاده از آن نماد رنگینکمانی بر روی تولیداتی مثل آیمک کمی احمقانه و بچهگانه به نظر میرسید. بنابراین، اپل به جای استفاده از آن لوگوی رنگینکمانی، به لوگویی بزرگ و تکرنگ روی آورد که کمکم بر روی تمامی تولیدات این شرکت جا خوش کرد.
لوگو مونوکروم اپل
اگرچه فاصله گرفتن از آرم رنگینکمانی موجب دلتنگی بسیاری از دوستداران اپل میشد اما استفاده از لوگوی تکرنگ موجب میشد اپل در برندسازی محصولات خود، انعطافپذیری بیشتری داشته باشد. از آن سو، استیو جابز شخصیتی نبود که در نوستالژیها غرق شود و همچنین نیاز داشت تا چهره اپل را از یک شرکت شکستخورده به یک شرکت توانمند در عرصه تکنولوژی تغییر دهد و برای شروع این روند به لوگویی جدید نیاز داشت.
اگرچه ممکن است لوگو اپل از یک آرم تجاری ساده به یک چراغ اعلان کاربردی تغییر کاربری دهد، اما به نظر نمیرسد اپل قصد داشته باشد به این زودیها تغییراتی را در لوگوی خود ایجاد کند. چیزی که همگی از آن مطمئن هستیم، این است که هیچ تغییری در آن سیب گاز زده شده معروف ایجاد نخواهد شد!