تهران – خیابان جمهوری نرسیده به حافظ،جنب ساختمان معاونت درمان و بانک پاسارگاد، پاساژ حافظ پلاک ٢٠ فروشگاه بزرگ بازرگانی سیب ساعت کاری 10 صبح الی 7 بعد از ظهر به جز روزهای تعطیل تلفن تماس: 021-62999938
مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

مقایسه پلی‌استیشن ۵ و پلی‌استیشن ۴

روز به روز به تاریخ عرضه‌ی پلی‌استیشن ۵ نزدیک می‌شویم و اگرچه با سریع‌ترین کنسول جهان در نسل فعلی روبرو نیستیم، اما نسبت به پلی‌استیشن ۴ ارتقا قابل توجهی یافته است. این کنسول از معماری کاملا جدید، پشتیبانی از وضوح برتر و فضای ذخیره‌سازی سریع‌تری به لطف استفاده از هارد SSD برخوردار است و کاملا برتر از پلی‌استیشن ۴ عمل می‌کند.

به‌لطف نمایشی از بازی‌های پلی‌استیشن ۵ که اوایل تابستان سال جاری شاهد آن بودیم، توانستیم انتظارات‌مان از سیستم کنسول را نیز مروری داشته باشیم. اکنون ما خیلی بیشتر از گذشته در مورد کنسول اطلاعات داریم. در این مطلب اما قصد داریم که مقایسه‌ای بین پلی‌استیشن ۴ و ۵ از هر لحاظ داشته باشیم.

مقایسه PS5 و PS4؛ مشخصات فنی

حتی یک نگاه مختصر به مشخصات فنی PS5 نشان می‌دهد که این کنسول در سطح متفاوتی نسبت به پلی‌استیشن ۴ و حتی پلی‌استیشن ۴ پرو قرار دارد. سونی از هر لحاظ قابلیت‌های پلتفرم خود را بهبود بخشیده است و فضای ذخیره‌سازی کارآمدتر، قطعات محاسباتی سریع‌تر، پشتیبانی از دیسک‌های با ظرفیت بیشتر و پشتیبانی از رزولوشن‌های بالاتر را به آن اضافه کرده است. هم‌اکنون ما می‌دانیم که دو نسخه از پلی‌استیشن ۵ وجود خواهد داشت و یکی استاندارد و دیگری نسخه‌ی دیجیتالی هستند. هر دو مشخصات یکسانی را ارائه می‌دهند، با این تفاوت که درایو دیسک در نسخه‌ی دیجیتال حذف شده است.

پلی‌استیشن ۵پلی‌استیشن ۴پلی‌استیشن ۴ پرو
پردازنده8-core, 16 thread, up to 3.5Ghz

(variable frequency)

8 Jaguar Cores, 1.6GHz8 Jaguar Cores, 2.1GHz
پردازنده گرافیکی36 CUs at 2.23GHz, 10.3 TFLOPs

(variable frequency)

18 CUs at 800MHz, 1.84 TFLOPS36 CUs at 911Mhz, 4.2 TFLOPS
حافظه رم16GB GDDR68GB GDDR58GB GDDR5
حافظه داخلیCustom 825GB SSD500GB, 1TB HDD1TB HDD
حافظه اکسترنالNVMe SSD slot, USB HDD2.5-inch HDD, USB HDD2.5-inch HDD, USB HDD
درایو نوریUltra HD Blu-rayBlu-rayBlu-ray
خروجی صدا4K at 120Hz, 8K1080p4K

به‌عنوان یک یادداشت کلی، این نکته را در نظر داشته باشید که کنسول PS5 دستگاه جدیدی است که با معماری کاملا متفاوتی ساخته شده است و به‌همین دلیل، برخی از مشخصات آن نباید مستقیما باهم مقایسه شوند.

به‌عنوان مثال، پلی‌استیشن ۵ و پلی‌استیشن ۴ پرو به‌همان تعداد واحد محاسباتی دارند، اما CU های پلی‌استیشن ۵ دارای تراکم ترانزیستوری بسیار بیشتری هستند و آن‌ها را قدرتمندتر از CU های پلی‌استیشن ۴ می‌کند. برخی از مشخصات نیز کاملا قابل مقایسه با یکدیگر هستند و می‌توانیم در این مورد به درایو نوری و پشتیبان از وضوح کاملا بهتر پلی‌استیشن ۵ اشاره داشته باشیم.

مقایسه PS5 و PS4؛ گرافیک

مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

PS5 و PS4 هر دو مبتنی بر تراشه‌های AMD Radeon سفارشی ساخته شده‌اند؛ اگرچه کنسول پلی‌استیشن ۵ امکانات بیشتری را در یک بسته‌ی مشابه به کاربرانش می‌دهد. سونی از دو برابر تعداد CU بیشتر در PS5 استفاده کرده است و سرعت کلاک آن نیز به‌صورت قابل توجهی بیشتر از کنسول نسل قبلی است. با این حال، بیشترین تفاوت بین این دو مورد را ترافلاپس‌ها است که همواره در صنعت گیم مهم بوده است.

ترافلاپس اصطلاح داغی در این حوزه برای توسعه دهندگان کنسول است و دلیل خوبی هم وجود دارد. اگرچه ترافلاپس به‌طور کلی نشان‌دهنده‌ی عملکرد کنسول نیست، اما در هنگام مقایسه باید عدد مطلوبی داشته باشد. پلی‌استیشن ۴ با ۱۸ CU که در ۸۰۰ مگاهرتز کار می‌کنند، میزان ترافلاپس ۱.۸۴ را به ثبت می‌رساند؛ به این معنی که کنسول می‌تواند ۱.۸۴ تریلیون عملیات شناور را در یک ثانیه کنترل کند. در مقابل، پردازنده گرافیکی کنسول پلی‌استیشن ۵ نیز با ۱۰.۳ ترافلاپس رده‌بندی شده است.

با اشاره به عدد این واحد، پردازنده‌ی گرافیکی PS5 تقریبا هشت برابر از پلی‌استیشن ۴ و دو و نیم برابر از پلی‌استیشن ۴ پرو قدرتمندتر است. سونی به‌دلیل قرار دادن ۳۶ واحد CU در پلی‌استیشن ۵ و سرعت کلاک بالاتر، قادر به دست‌یابی به چنین عملکرد بالایی است. بیش از کنسول PS4، هسته‌های پلی‌استیشن ۵ روی ۲.۲۳ گیگاهرتز همراه با فرکانش متغیر کار می‌کنند.

انتظار می‌رود که سرعت کلاک بالاتر باشد، اما بیشتر کارشناسان به فرکانس متغیر علاقه‌مند هستند. سرعت در ۲.۲۳ گیگاهرتز محدود می‌شود، اما این میزان براساس آن‌چه که پردازنده‌ی گرافیکی کنسول نیاز دارد، کاهش پیدا خواهد کرد. چنین میزانی وقتی در ۸۰۰ مگاهرتز قفل شود، پلی‌استیشن ۴ برای تامین سرعت کلاک، به بار کاری متفاوتی نیاز خواهد داشت. بازی‌هایی به قدرت بیشتری نیاز دارند، اما سرعت‌شان همیشه ۸۰۰ مگاهرتز است، شامل چنین تعریفی می‌شوند.

برای نسل بعد، قدرت ثابت و کلاک ساعت متغیر خواهد بود. طی افشاگری فنی از کنسول پلی‌استیشن ۵، مارک سرنی معمار سیستم سونی توضیحاتی در مورد چرایی آن ارائه داد. او اظهار داشت که یک هسته‌ی گرافیکی همراه با ۳۶ واحد CU با سرعت ۱ گیگاهرتز، همان تعداد ترافلاپس را تولید خواهد کرد که یک هسته با ۴۸ واحد CU همراه با سرعت ۷۵۰ مگاهرتز و ۴.۶ ترفلاپس تولید می‌کند، اما عملکرد بازی‌ها یقینا برابر نخواهد بود.

ایده‌ی کلی چنین بوده است که سرعت کلاک بالاتر، نتایج بهتری نسبت به قرار دادن CU بیشتر به ما می‌دهد، چرا که واحدهای کندتر و اضافی، کار محاسباتی کافی برای هندل کردن وزن خودشان را ندارند. با استفاده از فرکانس متغیر، پردازنده‌ی گرافیکی پلی‌استیشن ۵ می‌تواند سرعت کلاک بسیار بالاتری از حد انتظار را داشته باشد، به‌شرطی که فرکانس بالاتر با بودجه‌ی توان سیستم پشتیبانی شود.

مقایسه پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4

تاکنون، ما گرافیک PS5 و PS4 را روی اعداد خام مقایسه کرده‌ایم، اما این معماری مدرن‌تر سیستم نسل جدید را در بر نمی‌گیرد. هر یک از CU های پلی‌استیشن ۵ تقریبا ۶۰ درصد ترانزیستور بیشتری نسبت به CU های پلی‌استیشن ۴ دارند. همان‌طور که مارک سرنی در سخنرانی خود به آن اشاره کرده بود، این بدان معناست که ۳۶ واحد CU در پلی‌استیشن ۵ نسبت به ۵۸ واحد CU در پلی‌استیشن ۴ عملکرد مشابهی نشان می‌دهد.

به‌طور خلاصه، توانایی‌های گرافیکی PS5 بسیار چشم‌گیرتر PS4 است. پردازنده گرافیکی PS5 هسته‌های بیشتری خواهد داشت و هسته‌های آن سریع‌تر و کارآمدتر خواهند بود.

بدین ترتیب می‌توان گفت پلی‌استیش ۵ ارتقای قابل توجهی از نظر فنی نسبت به نسل قبل داشته است و باید دید که همانند نسل هشتم، می‌تواند عملکرد درخشانی در زمینه‌ی بازی‌های انحصاری هم داشته باشد و گوی سبقت را از ایکس باکس سری ایکس برباید یا خیر. هنوز در شرف ورود به نسل نهم بازی‌ها هستیم و باید دید که در آینده چه چیزی رقم خواهد خورد.

webranko
تحریریه بازرگانی سیب

مشاهده سایر مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *