همه چیز درباره ویروس آیفون
همواره باید از خطر ویروسی شدن دستگاه و سایر موارد مشابه احتیاز داشته باشید. بدافزارها میتوانند دستگاه شما را ویروسی کرده و مشکلاتی از جمله نفوذ به حریم شخصی را ایجاد کنند. البته وقتی که صحبت از آیفون میشود، جایی برای نگرانی نیست. مدیر ارشد تحقیقاتی Gartner، در این مورد بهصورت خلاصه عنوان کرده است که احتمال ویروسی شدن اندروید از ۰.۰۵ به ۰.۷۱ درصد میرسد و چنین موردی در مورد iOS بسیار کمتر از این موارد است. این مورد امروزه نسبتا پایین است و در آینده نیز میتوانیم شرایط بهتری را برای آن متصور باشیم.
حتی در چنین صورتی، ممکن است که شانس و اقبال روی بد خودش را به شما کرده باشد و آیفون شما ویروسی شود. این احتمال هم وجود دارد که صاحب گوشی هوشمندی باشید که رفتارهایی مانند آلوده شدن به ویروس را داشته باشد و باعث نگرانی شود. در چنین مواردی نیاز است که عیب یابی مشکل و حذف ویروس از روی گوشی خود را انجام دهید. در ادامه قصد داریم که این مورد را بهصورت کامل بررسی کنیم.
چه مشکلی دارید؟
به لطف طرحی که اپل در سیستمعامل iOS خود ارائه کرده است، بدافزارها حتی اگر راهی به گوشی هوشمند شما پیدا کنند، بهطور کلی نمیتوانند کار زیادی انجام دهند. بهطور معمول، این مشکل بهطور مثال در سافاری ایجاد شده و سبب میشود که نتوانید به صفحات وب دلخواه خود دسترسی داشته باشید. این مشکل در ایمیل و پیامک میز سبب خواهد شد که پیامهایی بدون اجازهی شما ارسال شده یا اینکه اپ استور به خودی خود باز شود.
حتی در چنین صورتی، این علائم تضمینی برای ویروس نیستند. بسته به اینکه چه نوع برنامههایی را به ویژه برنامههای اتوماسیونی مانند IFTTT نصب کردهاید، برخی از آنها میتوانند بهصورت عمدی مشکلاتی را در گوشی ایجاد کنند. علائم احتمالی دیگری هم وجود دارند که میتوانیم به خرابی مکرر برنامهها، تغییر در تنظیمات یا دکمههایی اشاره کنیم که کارهای دیگری به جز آنچیزی که انتظار داریم، انجام میدهند. در واقع ممکن است که بهدلیل بهروزرسانی iOS این مشکلات ایجاد شده باشد و بدون اطلاع شما عملیاتی در گوشی در حال انجام باشد.
برنامهی مقصد را پیدا کنید
مهم نیست که چه علائمی روی گوشی شما پدیدار میشود؛ اولین کاری که شما باید انجام دهید، این است که تعیین کنید مشکلی که تجربه میکنید، بهصورت مداوم تکرار شده یا اینکه بعد از مدتی از بین میرود. آیا این مشکل از اجرای یک برنامه خاص است تا با همهی برنامهها پدیدار میشود. این مشکلات را باید یادداشت کرده و ببینید که هنگام استفاده از چه برنامهای رخ میدهد.
اگر میتوانید مشکل را به یک برنامهی خاص محدود کنید، میتوانید ببینید که آیا بهروزرسانی دیگری برای آن برنامه در اپ استور وجود دارد یا خیر. چنین روندی ممکن است که مشکل شما را حل کند، اما اگر حل نشد، آن برنامه را حذف کنید. اگر پس از حذف برنامه، مشکل برطرف شد، اکنون میتوانید ادعا داشته باشید که دلیل اصلی را پیدا کردهاید. شما میتوانید دوباره برنامه را نصب کرده و ببینید که مشکل برطرف شده است یا خیر. حتی میتوانید با پشتیبانی فنی سازنده برنامه ارتباط گرفته و مشکل را با وی در میان گذارید.
ریستارت گوشی
اگر نمیتوانید که مشکل خود را به یک برنامه محدود کنید، مرحلهی بعدی این است که گوشی آیفون خود را مجددا راهاندازی کنید. درست مانند ریستارت کامپیوتر، خاموش و روشن کردن گوشی هوشمند نیز میتواند بسیاری از مشکلات غیرمنتظره آن را برطرف کند.
پاکسازی حافظه کش سافاری
شما میتوانید در برخی از مشکلات، به ویژه مشکلات مربوط به مرور وب، با پاک کردن حافظه کش مرورگر، آن را برطرف سازید. این امر بهویژه هنگامی کاربردی است که متوجه شوید، سافاری به وب سایتهایی که شما درخواست کردهاید، مسیردهی نکرده و لینکها دیگر کار نمیکنند.
از گوشی خود نسخه پشتیبان تهیه کنید
اگر هیچ یک از این موارد نتوانستند که مشکلات شما برطرف کنند، ممکن است که اقدامات پیشرفتهتری موردنیاز باشد تا بتوانید گوشی خود را در بهترین شرایط قرار دهید. اگر کاملا فکر میکنید که گوشی شما از چه زمانی با مشکل روبرو شده است، میتوانید با تهیه نسخهی پشتیبان از گوشی خود، آنهم قبل از ایجاد آلودگی ویروسی، دوباره به همان زمان بازگردید. به یاد داشته باشید؛ با وجود همهی مواردی که از آن نسخهی پشتیبان، مانند برنامهها، عکسها، موسیقی و موارد دیگر به گوشی شما اضافه شده است، این کار را فقط باید در مواردی انجام دهید که اطمینان کافی دارید که مشکلات جدیتری ایجاد نخواهد شد. در واقع بعد از این بازگشت به نسخهی قبلی، هیچ چیز دیگری کارساز نخواهد بود، بنابراین با اطمینان بیشتری از این روش استفاده کنید.
اگر واقعا میخواهید که این مورد را امتحان کنید، آیفون خود را به تنظیمات کارخانه خود بازگردانید و سپس، پس از تنظیم مجدد گوشی خود، از طریق آیفون به اپل آی دی وارد شوید. سپس میتوانید یک نسخهی پشتیبانی را انتخاب کنید که اخیرا و قبل از ویروسی شدن آن را تهیه کرده بودید. به یاد داشته باشید که اگر نسخهی پشتیبانی در این مرحله نداشته باشید، از همین مرحله باید از گوشی خود استفاده کنید.
اگر با این روش هم مشکل شما برطرف نشد، میتوانید این فرایند را تکرار کرده و با پشتیبان گیری مجدد، دوباره امتحان کنید.
شروع کار با گوشی با تنظیمات کارخانه
اگر با تنظیم مجدد گوشی خود از طریق بازگشت به نسخهی پشتیبان قبلی، مشکل شما برطرف نشد و هنوز هم گوشی تحت تاثیر بدافزار یا اشکال دیگری است، آخرین گامی که میتوانید از آن استفاده کنید، بازگشت به تنظیمات کارخانه است. آیفون شما در این شرایط به همان شرایط ابتدایی بازخواهد گشت و بهجای بازیابی از یک نسخهی پشتیبان، بهعنوان یک دستگاه جدید تنظیم میشود. در این حالت هیچ برنامه یا دادهای را نباید بازیابی کنید.
در عوض، با گوشی خود میتوانید در شرایط کاملا جدید کار کنید. اگر مشکل برطرف نشد، دانلود دستی برنامههایی که از دست رفته است را میتوانید شروع کنید.
اگر حتی پس از بازگشت به تنظیمات کارخانه، این مشکل باقی بماند، یقینا مشکل گوشی شما سختافزاری است. هیچ ویروسی از طریق تنظیمات کارخانه میتواند در آیفون شما زنده بماند؛ بنابراین باید گوشی خود را به سرویس به یکی از نمایندگیهای اپل ببرید.
نگهداری پیشگیرانه
همانطور که مشخص شد، احتمال آلوده شدن آیفون به ویروس بسیار پایین است. در واقع، هیچ برنامه ضد ویروس واقعی برای آیفون وجود ندارد که خود میتواند نشانهای برای میزان خطرات پایین برای این دستگاه باشد. اما شما برای ایمن ماندن از چنین اتفاقاتی، میتوانید نکاتی که در ادامه میگوییم را در نظر داشته باشید.
گوشی خود را همیشه بهروز نگه دارید. حتما زمانی که بهروزرسانی جدیدی برای iOS ارائه میشود، آن را نصب کرده و بهطور مرتب بهروزرسانیهای برنامه را نصب کنید. هرگز گوشی هوشمند خود را جیلبریک نکنید. برنامهها را هیچگاه از استور دیگری بهجز اپ استور نصب نکنید. بهطور کلی، بدون جیلبریک شدن گوشی نمیتوانید چنین کاری را انجام دهید، اما ابزارهای توسعه دهنده این اجازه را به شما میدهند که برای نصب نسخههای آزمایشی برنامههایی که هنوز منتشر نشدهاند، این قانون را دور بزنید که نباید چنین اجازهای را به خود بدهید.