طرح رجیستری غیر حضوری گوشیهای مسافرین
برای مسافرانی که به کشور وارد میشوند، نحوهی انجام رجیستری گوشیهای موبایل یک دغدغهی بزرگ است. تا پیش از این، مسافران میتوانستند پس از ورود به کشور برای رجیستر کردن گوشیهایشان اقدام کنند اما سوءاستفادهی قاچاقچیان از حفرههای قانونی، موجب شد که در ۱۲ مهر ماه امسال، با ابلاغیهای از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا به گمرکات کشور، ثبت غیرحضوری تلفن همراه، پس از خروج از مبادی ورودی، توسط مسافرین ممنوع شد و اظهار و ثبت تلفن همراه مسافران، تنها به صورت حضوری، در مبادی ورودی و با احراز هویت در زمان ورود به کشور صورت میگرفت. این موضوع، باعث تشکیل صفهایی چند ساعته در فرودگاههای کشور شد. خوشبختانه سازمان گمرک کشور، با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا، در مدت زمان کمی به این شرایط نابسامان واکنش نشان داد و در مکاتبه با ستاد مبارزه با قاچاق کالا، روند ثبت گوشیهای همراه مسافران را به شرایط بهینه و امنتری تغییر داد. بر این حساب، رجیستری گوشیهای موبایلی که توسط مسافرین وارد میشود، از ابتدای دی ماه امسال، تنها به صورت غیر حضوری صورت میگیرد.
رجیستری غیر حضوری از اول دی ماه
برای این کار مسافرین باید پیش از ترک سالن ورودی فرودگاه، کد IMEI گوشی خود را در اظهارنامهای رسمی به مامورین اجرایی تحویل دهند. بر اساس این طرح، فرآیند اظهار و ثبت اطلاعات اولیه در مدت زمان کمی در سالن فرودگاه انجام میگیرد و پس از آن، مسافر یک ماه زمان دارد که با رجوع غیر حضوری به سامانهی EPL رجیستری گوشی خود را نهایی کند.
فرآیند رجیستر غیر حضوری گوشی از EPL
جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران، در گفتوگویی با ایسنا، جزئیات بیشتری از روند جدید ثبت گوشیهای مسافران ورودی را شرح میدهد: «ثبت اطلاعات مسافر و مشخصات گوشی تلفنهای همراه در بدو ورود و قبل از خروج از سالن مسافری، پس از اظهار گوشی از سوی مسافر و رویت آن توسط متصدیان گمرکات اجرایی و ثبت اطلاعات آن از طریق بارکدخوان انجام میشود.»
نکتهی کلیدی برای مسافران این است که حتماً باید قبل از ترک سالن ورودی، نسبت به اظهار گوشی خود اقدام کنند، در غیر این صورت، پس از ترک فرودگاه، به دلیل محدودیتهای سیستمی، امکان آغاز فرآیند رجیستری وجود نخواهد داشت. البته بنا به گفتهی آقای ارونقی، آن دسته از مسافرینی که از تاریخ ۱۲ تیر ماه تا اول دی ماه امسال به کشور وارد شده اما بنا به دلایل مختلف موفق به انجام رجیستری گوشی تلفن همراه خود نشدهاند، میتوانند بدون حضور فیزیکی در ادارهی گمرک و از طریق سامانهی اینترنتیEPL ، نسبت به انجام فرآیند رجیستری گوشی خود اقدام کنند.
سامانه EPL که مخفف شدهی Electronic Packing List است، با نام سامانهی جامع امور گمرکی در ایران شناخته میشود. EPL سامانهی هوشمندی است که با عملکردی ساده، تاثیر فراوانی در تسریع و بهینهسازی روند ترخیص کالاهای ورودی از گمرکات کشور بر عهده دارد. این سامانه از سال ۱۳۹۲ در تمامی گمرکهای ایران، فعال و پیادهسازی شد تا سیستم قدیمی روند ترخیص کالا را متحول کند. همچنین سامانهی EPL از آنجا که به سامانهی گذرنامهی ناجا متصل است، امکان سوءاستفاده از قانون را بر قاچاقچیان بسته است، به طوری که برای رجیستر کردن موبایلهای ورودی، چنانچه مسافر در بازهی زمانی مورد نظر به کشور وارد نشده و یا اساساً مسافر نبوده باشد، امکان رجیستری گوشی برای او وجود نخواهد داشت.
پس افرادی که از مبادی ورودی به کشور وارد میشوند، از روند جدید رجیستر کردن گوشیهای موبایل غافل نشوند.